Guvernul a adoptat vineri ordonanța de urgență referitoare la măsurile pentru protejarea clienților finali din piața de energie, a anunțat premierul Nicolae Ciucă.
Potrivit oficialului, clienții finali din piața de energie electrică și din cea a gazelor naturale vor fi protejați de creșterea prețurilor de la 1 aprilie 2022 până pe 31 martie 2023.
El a explicat care vor fi tarifele plafonate.
„Am promis (…) protejarea cetăţenilor, a locurilor de muncă şi, desigur, protejarea economiei. (…) Astfel, în cadrul ordonanţei de urgenţă, am stabilit următoarele: pentru consumatorii casnici care consumă până în într-o 100 de kWh preţul va fi 0,68 de lei, măsură de care vor beneficia 3,5 milioane de gospodării. Pentru cei care consumă între 100 şi 300 de kWh preţul va fi de 0,80 lei, iar de această măsură vor beneficia aproximativ 4,5 milioane de gospodării”, a declarat Nicolae Ciucă.
Astfel, la energie electrică, prețul final factruat pentru consumatorii casnici este
prețul final facturat pentru consumatorii noncasnici – cu excepţia celor mai mari consumatori industriali – este:
La gaze naturale, prețul facturat pentru clienții casnici este:
Pentru clienții noncasnici:
Noua OUG prevede ca cei doi producători de gaze din România vor fi obligați să vândă o parte din gazele din producția internă la prețuri fixe.
Premierul a mai spus că a fost stabilit un preț de aproximativ 1 leu per kWh pentru consumatorii non-casnici, cum ar fi IMM-urile.
Totodată, pentru marii consumatori va fi adoptată o schemă de ajutor de stat.
Pentru gazele naturale, pentru consumatorii casnici preţul va fi de maxim 0,31 lei/kWh, iar pentru cei noncasnici de 0,37 lei/kWh. Pentru întreprinderile care au avut un consum, în 2021, de până la 50.000 de kWh se menţine acelaşi preţ, a afirmat Ciucă.
„Concomitent, la nivelul Ministerului Energiei se iau măsuri pentru tot ceea ce înseamnă identificarea de surse noi de energie şi, de asemenea, pentru identificarea de surse noi de aprovizionare cu gaze naturale”, a menţionat premierul.